utorok 24. apríla 2012

Ak zostanem

!Môže obsahovať SPOILERY!       

 Názov: Ak zostanem
 Originálny názov: If I stay
 Autor: Gayle Formanová
 Vydavateľstvo: Ikar
 Rok vydania: 2010
 Väzba: brožovaná väzba (mäkká)
Dej:    
        Dojímavý, citovo ladený príbeh sedemnásťročnej violončelistky Mie, ktorá sa po ťažkej autonehode ocitla v kóme. Bojuje o život, hoci, ako sa zdá, nenachádza sa vo svojom tele. Blúdi nemocničnými chodbami a nik si ju nevšíma. Nezaujímajú sa o ňu ani sestry, ani lekári. Pánabeka, veď je pacient a navyše v kritickom stave! Hádam, ju tu nenechajú len-tak sa ponevierať? Alebo ju naozaj nevidia? To snáď nie je možné...
     Mia vie, že rodičia haváriu neprežili, ale kde by mohol byť jej brat? Má len šesť, nesmie zomrieť, je na to príliš malý. Pri pomyslení, že by sa nikdy nezaľúbil, neštudoval na vysokej škole, nevychovával vlastné deti, je Mii do plaču. Neopustil by ju, to určite nie. Ale čo, ak šiel s ockom a mamou? Tých by tiež nenechal samých v neznámej tme smrti. 
      Ešte ráno boli šťastná rodina... no na to, aby sa svet zrútil, stačí málo. Veľmi málo. Mia stojí na okraji hlbokej priepasti. Váha. Zostať kvôli starým rodičom, ktorí ju majú radi? Zostať, aby mohla milovať hudbu a Adama, ktorý je s ňou spojený? Zostať pre budúcnosť, hoci o nej doteraz nepremýšľala?  Stačí jediná komplikácia a všetky jej sny sa naveky stratia. Aké to bude, ak sa rozhodne vzdať vidiny pokojného, nerušeného spánku a nájde spôsob, ako sa vrátiť... do nového života, ktorý už nebude rozprávkovo jednoduchý ako predtým.

 Moje postrehy:
     Celý dej sa odohráva v časovom rozmedzí cca 24 hodín. Vlastne, ide o zvláštnu formu denníka, kde nie sú jednotlivé časti oddelené dátumom, ale presným časom. Táto knižočka je plná emócií, medziľudských vzťahov a láske k hudbe. Autorka podáva prekrásny obraz o Miinom živote a snoch. Je neuveriteľné, aké puto si dokáže človek vytvoriť k hudobnému nástroju. Pravdepodobne každý, kto sa k spomínanému dielku dostal, si z neho čosi vezme. Občas by nebolo na škodu zamyslieť sa nad životom, ktorý práve teraz žijeme.
     Bola som milo prekvapená témou, ktorá na rozdiel od nekonečných sérií o upíroch, čarodejniciach a anjeloch (nič proti nim nemám, ale niekedy musím siahnuť aj po iných knihách, aby som sa nezbláznila a ako-tak udržala nohami na pevnej zemi. Často mi totiž hrozí, že uletím, aspoň myšlienkami, k nejakému fešákovi s husacími krídlami... neberte to doslovne, prosím.) Faktom je, že takéto príbehy na nás nestriehnu na každej druhej poličke kníhkupectva. Knižka je napísaná skvele, ale i tak mi pripadala viac vymyslená, než reálna. (každú musel niekto vymyslieť, takže by som sa asi nemala sťažovať...) Zrejme to bude tým, že som nedávno čítala knihu od Aline Feuvrier-Boulangerovej : Moje nové srdce, čo je autobiografia a krutá nemilosrdná realita.  Mimochodom, odporúčam vyhľadať si túto knihu v najbližšej knižnici, lebo stojí za to:) Keby som mohla Gayle Formanovej niečo povedať, tak to určite bude velikánske ĎAKUJEM. Obdivujem ju za to, že sa pustila do danej témy a priviedla na svet vydarené dielo Ak zostanem...

    Verím, že tento úplne prvý pokus sa Vám aspoň trošku páčil. Nie je dokonalý, ale časom sa zlepším (aspoň si to myslím). 
                                                                                                                           LIDKA

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ak ste nám zanechali komentár, ďakujeme...